Mondmaskers & gebruik

Mondmaskers:

Er zijn  belangrijke verschillen tussen een chirurgisch masker (bijv. Type I en IIR) en een ademhalingsbeschermingsmasker (bijv FFP2).

Type I of IIR

Een chirurgisch masker, veelal 3-laags Type I of IIR, houdt vloeistofspatten tegen die mogelijk van de drager kunnen overgaan naar iemand anders. Maar dus geen kleine deeltjes, zoals virussen, bacteriën en fijne stofdeeltjes.
Opmerking het chirurgisch masker sluit niet goed aan op het gezicht waardoor ongefilterde lucht langs de randen ingeademd en uitgeademd wordt.

FFP2/KN95

Indien de gebruiker beschermd wil zijn tegen risico’s van buiten (anderen) naar binnen (uzelf) , bijv. in het geval van een virus, dan wordt een ademhalingsbeschermingsmasker (FFP2/KN95) aanbevolen want die houdt die deeltjes wel tegen. Het beschermt de gebruiker bijvoorbeeld voor besmetting bij een hoestende patiënt met een infectieziekte. Het beschermt ook tegen het inhaleren van kleine deeltjes tijdens een handeling bij een patiënt die aerosolen veroorzaakt, zoals een bronchoscopie.
Een FFP masker sluit beter af rondom kin en bovenlangs de neus en langs de zijkanten van het gezicht.

Mondkapjes / mondmaskers tegen Corona virus

Deze groep mondmaskers bestaat uit twee groepen:
3 laags Type 2 chirurgische maskers en FFP ademhalingsbeschermingsmaskers

Chirurgische mondmaskers

Het chirurgisch mondmasker beschermt de patiënt tegen ziekteverwekkers uit de neus of mond van bijv. medisch personeel. Daarnaast beschermt het de gebruiker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen mond of neus.

Chirurgische mondmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm. Er zijn meerdere typen:

Type I mondmasker: Bedoeld voor patiënten en cliënten, niet voor het medisch personeel.
Type IIR masker biedt extra bescherming doordat deze niet-vochtdoorlatend is. Echter de ademweerstand is hoger.

Het FFP ademhalingsbeschermingsmasker

dit is een persoonlijk beschermingsmiddel en beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden. Het ademhaling beschermingsmasker, altijd aangegeven met FFP, moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1 (buiten Europa ook N95 en KN95).

Gebruik bij voorkeur een disposable ademhalingbeschermingsmasker zonder uitademventiel, immers bij een ventiel bestaat het risico dat bij spatten druppels via het ventiel binnendringen.

Hoe gebruikt u een mondmasker?

 1. Zorg eerst dat de handen altijd schoon zijn, eventueel eerst gedesinfecteerd met een handalcohol of handgel.
 2. Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht. Als het masker niet goed aansluit kunt u ongefilterde vervuilde lucht via de randen inademen.
 3. Het masker werkt minder goed bij baardgroei en stoppels. Dan sluiten de randen van het masker niet goed aan op het gezicht. Goed scheren is daarom belangrijk.
 4. Een masker blijft minder goed zitten bij lang haar. Draag lang haar in een staart en steek het op als dat mogelijk is.
 5. Trek het masker open en buig daarbij de neusbeugel licht.
 6. Houdt het masker in één hand en de elastieken in de andere hand. Voorkom aanraking van uw handen met de binnenkant van het mondmasker.
 7. Houdt het masker onder de kin en plaats de elastieken op de kruin van het hoofd.
 8. Controleer of de flap onder de kin goed naar achteren zit.
 9.  Plaats de bovenkant van het masker net onder de neusbrug. Dat is het zachte deel boven van de neus. Druk het masker met twee handen aan beide zijden tegelijkertijd aan. Beweeg daarbij van boven naar beneden. Als u deze handeling niet goed doet, ontstaat er snel een kier.
 10. Voel of het masker goed aansluit.
 11. Het masker is voor éénmalig gebruik, deponeer het na gebruik in de afvalbak. Laat het masker dus niet onder de kin bungelen, en stop het ook niet in uw zak.
Mondmasker
Mondkap KN95

Hoe verwijdert u een mondmasker?

 1. Doe eerst uw handschoenen uit.
 2. Desinfecteer de handen als het masker wordt gebruikt ter bescherming van gebruik micro-organismen.

Zet dan het mondmasker als volgt af:

 1. Kin naar voren. Naar voren buigen met het gezicht naar voren.
 2. Pak beide elastieken met twee handen vast en trek het over het hoofd. Raak daarbij het gezicht en het masker niet aan. Gooi het masker weg in een afgesloten afvalbak met afvalzak.
 3. Na gebruik en aanraking met het gebruikte masker desinfecteert of wast u weer grondig uw handen.
Menu