Mondmaskers

Bescherming van uzelf tegen coronavirus, of anderen beschermen tegen besmetting door uzelf indien u vermoed besmet te zijn, kan op verschillende manieren. We noemen de belangrijkste manieren:

  • Mondkapjes / mondmaskers die voldoen aan de gestelde normen: EN14683 voor chirurgische TypeII2R (3 laags Type 2 R) en EN149 NR D voor FFP2 en FFP3 mondmaskers. Een correct gebruik is bepalend voor de werking van alle typen mondmaskers.
  • Handontsmetting middels ontsmettende handalcohol, handgels en wipes (doekjes). Een assortiment vindt u HIER. De werking is afhankelijk van een correct gebruik. Een hand sanitizer is niet zomaar een handdesinfectant of handontsmetter.
  • Voorkom aanraking van uw handen met neus en mond. Hierbij heeft ieder type mondmasker ook al een functie indien correct toegepast.
  • Was regelmatig uw handen grondig, bij voorkeur met antibacteriële zeep. Laat uw handen door de lucht drogen of gebruik papieren wegwerp handdoekjes.
  • Vermijd grote groepen mensen, openbaar vervoer, dus daar waar veel mensen dicht bij elkaar verzameld zijn.
Mondkap KN95

Wij staan u graag te woord

Voor meer informatie of andere vragen neem dan gerust contact met ons op
via e-mail of tel. +31 (0)10-7616228

Mondkapjes / mondmaskers tegen Corona virus:
Deze groep mondmaskers bestaat uit twee groepen: 3 laags Type 2 chirurgisch maskers en FFP ademhalingsbeschermingsmaskers:

Het chirurgisch mondmasker beschermt de patiënt tegen ziekteverwekkers uit de neus of mond van bijv. medisch personeel. Daarnaast beschermt het de gebruiker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen mond of neus.

Chirurgische mondmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm. Er zijn meerdere typen:

  • Type I mondmasker: Bedoeld voor patiënten en cliënten, niet voor het medisch personeel.
  • Type II mondmasker: Voor gebruik door medisch personeel, in die gevallen waarbij een mondneusmasker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen. Een Type IIR masker biedt extra bescherming doordat deze niet-vochtdoorlatend is. Echter de ademweerstand is hoger.

Het FFP ademhalingsbeschermingsmasker:
dit is een persoonlijk beschermingsmiddel en beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden. Het ademhaling beschermingsmasker, altijd aangegeven met FFP, moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1 (buiten Europa ook N95 en KN95). Gebruik bij voorkeur een disposable ademhalingbeschermingsmasker zonder uitademventiel, immers bij een ventiel bestaat het risico dat bij spatten druppels via het ventiel binnendringen.

3 typen FFP beschermingsmaskers:
Het grootste verschil tussen FFP1, FFP2 en FFP3 is de filterefficiëntie. Een FFP3-masker heeft de hoogste filterefficiëntie. Een FFP1-masker is het minst effectief. In de zorg wordt vooral gebruik gemaakt van FFP1- en FFP2-maskers. In protocollen , bekend bij medisch personeel, is beschreven welk type masker u moet gebruiken. Het type staat op de verpakking.

  • FFP1 masker: het laagste prestatieniveau van een beschermingsmasker. Een FFP1 masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van het norovirus. NIET GESCHIKT TEGEN CORONA.
  • FFP2 masker: dit is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 94%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 8%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van TBC. MINIMAAL GESCHIKT VOOR CORONA
  • FFP3 masker: De FFP3 klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Dit masker wordt o.a. gebruikt bij het werken met cytostatica. GESCHIKT VOOR CORONA

In het geval van Coronavirus worden FFP2 of FFP3 maskers gebruikt.

Menu